Seribu Misteri tentang Pulau Dayang Bunting Part 1

Tasik Dayang Bunting merupakan sebuah tasik air tawar yg unik , terletak kt Pulau Dayang Bunting , berdekatan dgn Pulau Langkawi, Kedah, Malaysia. Luas tasik ni mcm Stadium Bukit Jalil dr jauh, tasik ni warna hijau dgn latar blkg bukit batu kapur menegak tggi kt depan

Tasik ni digelar Tasik Dayang Bunting sbb terletak kt tepi pantai , kira-kira 500 meter dr tepi laut. So, air dia tak becampur dgn air laut yg masin sekali. Sebuah jeti telah didirikan di gigi pantai and tangga-tangga dibina bg mudahkan pelancong dtg ke Tasik Dayang Bunting.

Dkt tepi tasik dorg ada bina pelantar terapung drpd getah and plastik, lengkap dengan gerai jual souvenirs, bot kayuh kaki tu, kayak, life jacket dll

Pelancong pun blh main dgn ikan keli kt dlm kolam ternakan and satu jns terapi utk org yang kebas and lenguh-lenguh kaki. Ada brp buah tandas dan wakaf yg sesuai tlh dibina bg kemudahan para pengunjung. Pelancong dinasihatkan mandi kt tasik ni dgn menggunakan life jacket.

dalam tasik ni kira-kira 10 meter kedalam, mmg xleh terjun sembarangan la. Berdasarkan apa yg kita tau and pengalaman org kt sana. Tasik ni dikatakan ada penunggunya sbb pd zaman jepun dulu menjajah Tanah Melayu, ada sorang tentera jepun ni gatal gi mandi bogel bulat kat tasik tu

Tak masal tentera tu kena sambar dgn buaya putih and ada yg percaya klu minum air tasik ni terutama nya pasangan yg takleh nak dpt anak mungkin boleh dapatkan zuriat dgn izin Allah. Aku pun taktahu la nak ckp ini syirik atau pun betul-betul. Atau sekadar mitos je

Dalam tasik tu mmg tak terkira sbb masa kita terjun dari pelantar, bila kita kat dalam tasik tu, kita jenguk atas rasanya dlm dia ada la tinggi flat 10 tingkat kita tgk and bila kita tgk bawah, gelap cm takde penghujung. Baru tahu betapa dlmnya tasik dayang bunting ni.

Menurut cerita orang tua-tua dulu la kt Tasik ni, adalah bahagian kemaluan dayang tersebut. And terdapat sebuah lagi pulau kt negeri Kedah ni yang hampir sama bentuk mcm Tasik Dayang Bunting ni and lagendanya pun sama dengan pulau Dayang Bunting iaitu Pulau Bunting di daerah YAN.

Kt bahagian kemaluannya tu terdapat mata air yang skt berbau hancing mcm air kencing manusia. Di bahagian buah dada plk terdapat mata air yang berwarna sedikit putih spt air susu.memang pelik kedua-dua pulau ni. Mcm selit 18+ cerita dongeng ni.

Menurut ahli-ahli ilmu geologi ,Tasik Dayang Bunting ni terbentuk dsbbkn runtuhan sebuah gua bawah laut yang terdapat kt pulau tu. Bumbung yang runtuh menyebabkan sebuah tasik terbentuk. Ini berlaku sbb ratusan juta tahun yang lalu.

Mungkin terdapat pintu gua di bahagian bawah gua yg terus bersambung dgn laut and ini menyebabkan airnya rasa skt payau dan muncul lagenda yg mengatakan tasik ni ada terowong yang bersambung dengan laut. Actually, apa yang di katakan terowong itu adalah pintu gua yang asal.

Sebenarnya air tasik tu mengandungi alkali dr pemendapan batu kapur. Menurut pakar perubatan, paras alkali yang tepat spt yg terkandung dalam air tasik tersebut dpt tggikan peratus wanita untuk hamil. Alkali penting dalam proses penghamilan.

Bila asid lebih tggi dari alkali dalam tubuh wanita peratus untuk hamil menjadi rendah. So, elakkan mengambil minuman bergas. Tp, ramai pengunjung yg bawak balik air tasik ni sbb rasanya ada iras-iras air zam-zam. Mungkin kerana kandungan potasiumnya.

Sdkt cerita dogeng dr kisah Dayang Bunting ni, yg org zaman skrg tahu and percaya. Tasik ni salah satu tmpt yg jd pilihan utama Putri Dayang Sari iaitu seorang puteri dr kayangan utk bermain dan bermandi manda kt tasik ni.

Pd satu hari, seorang putera raja iaitu Putera Teja terserempak dgn Putri Dayang Sari ni, masa tu dia bermain dan mandi kt tasik tu. Putera Teja terpegun dgn kecantikan puteri kayangan ni and putera raja pun terus jatuh cinta. Biasa la mcm drama ptg2 tv9 tu. Pstu baru jd onar

Putera Teja ni cuba nk pikat Putri Dayang Sari dgn puisi and lagu-lagu yg meremang(very the fattah amin ft nealofa) tp tak berhasil pun. Sbbkn usahanya tak mencapai beliau telah berjumpa dengan cerdik pandai untuk mendapatkan nasihat memenangi hati puteri tersebut.

Beliau tlh dsuruh utk membasuh mukanya dgn airmata puteri dayang. Bila dia buat mcm tu, Putri Dayang Sari trs jatuh cinta dgn Putera Teja. Pndekkn cerita dorg pun kahwin, lps kahwin Putri Dayang Sari mengandung and bayi yg dikandungnya tu mati masa melahirkan.

And beliau merasakan perkahwinannya merupakan satu tipu helah(over) Lepas mengkebumikan jenazah bayinya kt dalam tasik tu, Putri Dayang Sari yang mempunyai penawar kemandulan telah kembali ke kayangan dan  tidak kembali lagi slps tu.

Maka jd lah dongeng sehingga sekarang ni kepercayaan orang-orang itu la dayang bunting nya. Yg mana bentuk bukit di Pulau Dayang bunting berbentuk ibu yg tgh mengandung.

Seribu Misteri tentang Pulau Dayang Bunting

Antara footage, dimana tmpt ni yg menghubungkan pengunjung dengan pulau ni, so mana yg menaiki bot akan berenti kt sini and turun jln masuk ke dalam

Seribu Misteri tentang Pulau Dayang Bunting

Ni pamandangan dari luar tebing pulau tersebut. Nmpk cantik and tenang je yer. Bak kata pepatah jgn disangka air yg jernih xde buaya nya diknon!

Seribu Misteri tentang Pulau Dayang Bunting

Untuk ke Tasik Dayang Bunting ni, pengunjung perlu melalui satu laluan pejalan kaki yang mmg penat la bagi yang kurang melakukan aktiviti fizikal.

Seribu Misteri tentang Pulau Dayang Bunting

bersambung..

Part 2 [DISINI]