So, sesiapa yang minat dengan dengan sup ekor tapi tak pandai masak kat bawah ada resepi mudah buat sup ekot. Simple dan sedap..
sup ekot |
Bahan-bahan Sup Ekor:
- Ekor lembu
- Bawang putih
- Bawang besar
- Halia
- Cili api
- Kulit kayu manis
- Bunga cengkih
- Bunga lawang
- Sedikit minyak
- Air
- Sup bunjut tulang
- Daun sup
- Bawang goreng
- Garam
- Ajinomoto
Bahan-bahan nak buat sup ekor |
Cara membuat Sup Ekor:
1 Letak sedikit minyak. Panaskan.2 Tumis bawang putih, bawang besar, halia, cili api belah 2, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang.
3 Masukkan ekor lembu yang telah dicuci.
4 Masukkan air hampir penuh periuk. Biarkan mendidih.
5 Letakkan sup bunjut tulang, bawang besar belah 2, cili api, daun sup, bawang goreng.
6 Jangan lupa letak sedikit garam dan ajinomoto sebagai perisa.
7 Biarkan sup mendidih sehingga ekor lembu empuk. Siap.
Selamat mencuba!
kredit khas buat Saidah Asilah Sira Juddin