Monday, May 14, 2018

Lim Guan Eng dilantik sebagai Menteri Kewangan Malaysia

Bekas Ketua Menteri Pulau Pinang CM Lim Guan Eng dilantik sebagai Menteri Kewangan Malaysia, sebagai akauntan bertauliah beliau adalah yg paling layak.

Lim Guan Eng dilantik sebagai Menteri Kewangan
Hutang Kerajaan Pulau Pinang waktu ditinggalkan UMNO lebih kurang RM600juta berjaya dibayar sehingga tidak ada lagi hutang kerajaan negeri , dan Pulau Pinang adalah satu2nya negeri dalam Persekutuan Malaysia yg bebas hutang , satu pencapaian yg dianggap mustahil dicapai walaupon Kerajaan Negeri berbelanja tinggi untuk program mensejahterakan rakyat dan tidak mempunyai hasil semula jadi sebagai pendapatan negeri.

Diharap setiap sen duit rakyat yg dibelanjakan oleh Kerajaan persekutuan UMNO sebelum ni diaudit seteliti mungkin. Untuk pengetahuan angpa hutang luar negara Malaysia sekarang lebih RM600billion dan hutang domestik kerajaan(contoh:hutang dgn KWSP,hutang 1MDB yg dijamin kerajaan) lebih kurang RM200billion yg ditinggalkan oleh Kerajaan Persekutuan UMNO. Kesmuanya hampir RM 900billion, nilai yg agak tinggi bagi negara membangun seperti Malaysia.

Namun, kata putus belum dimuktamadkan lagi berkenaan dengan jawatan menteri kewangan dan dalam pada masa yang terdekat akan diketahui apabila perjumpaan dengan majlis tertinggi Pakatan Harapan nanti.