Saturday, July 11, 2020

Cara Sebenar Penggunaan Ubat Kumur/Mouthwash

Mungkin ramai yang tak tahu macam mana nak guna ubat kumur dengan cara yang betul. Mesti ramai ingat kumur je pastu bersihkan dengan air kosong kemudian settle.. Tapi cara itu adalah salah.

Cara Sebenar Penggunaan Ubat Kumur/Mouthwash
gunakan sukatan dengan secukupnya

Cara Sebenar Penggunaan Ubat Kumur/Mouthwash

Tak kisah apa pun jenis, listerine/oradex/colgate etc, cara still sama..

1. Guna bekas/cawan untuk tuang 20ml atau 4 sudu teh mouthwash. Jangan cairkan dengan air. Lepastu masukkan ke dalam mulut.

2. Sambil berkumur, kira di kepala 30 saat. Jangan risau kalau awal-awal kita tak boleh tahan sampai 30 saat, lama kelamaan kita akan biasa. Just make it as routine.

3. Semasa kumur, kibas-kibas kan mulut dan bergerak di semua arah supaya ubat kumur boleh reach semua tempat dalam mulut. Exercise mulut sikit hehe.

4. Dah siap 30 saat, ludah ubat kumur tadi di dalam sinki.

5. Part paling penting. Lepas ludah, jangan kumur dengan air biasa selama 30 minit. Jangan minum/makan selama 30 minit. Lepas tempoh tu baru boleh makan/minum/kumur.

“Spit don’t rinse” adalah kempen yang telah dijalankan oleh Oral Health Foundation UK setelah hasil kajian mendapati majoriti (62%) masyarakat akan membilas atau berkumur dengan air bersih selepas memberus gigi.

Amalan membilas selepas meberus gigi ini menyebabkan Florida yang terkandung di dalam ubat gigi hilang begitu sahaja. Rugi tau! Pensive face

Fluorida adalah bahan yang paling penting dalam ubat gigi/mouthwash. Ia sangat penting dalam penjagaan kesihatan mulut dengan menguatkan enamel gigi, menjadikannya lebih tahan terhadap kerosakan gigi. Ia juga mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh bakteria pada gigi kita

Selain itu amalan menggunakan ubat kumur selepas memberus gigi juga menyebabkan lapisan florida hilang. Menurut pakar, jika anda menggunakan cecair kumur, pastikan anda menggunakannya di waktu yang berbeza, bukannya selepas memberus gigi!

Fun fact: Kajian juga mendapati, kebanyakan orang yang membilas selepas memberus gigi/mouthwash akan membiarkan pili air terbuka dan membazirkan purata 12 liter air setiap hari! Tanpa membilas, seorang individu boleh menjimatkan 8,760 liter air setiap tahun!

Tambahan:

Berapa kali kena guna ubat kumur ni?
Suggested by dentist, twice perday.