Sunday, January 19, 2020

Banyak Khasiat Buah Labu Yang Tak Ramai Tahu

Labu adalah salah satu daripada sayur-sayuran yang mempunyai kalori yang sangat rendah. 100 g sayur labu menyediakan hanya 26 kalori dan tidak mengandungi lemak tepu atau kolesterol.

Khasiat Buah Labu Tinggi dengan Vitamin A


Labu kaya dengan serat pemakanan, anti-oksidaseperti vitamin-A, vitamin-C dan vitamin-E, mineral, vitamin.

labu pelbagai khsiat
Oleh itu labu adalah salah satu makanan yang disyorkan oleh pakar pemakanan untuk program mengawal kolestrole dan pengurangan berat badan.

Labu juga mempunyai vitamin A yang tinggi iaitu 7384 mg dalam setiap 100 g labu.

Vitamin A adalah anti-oksidan semulajadi yang kuat dan diperlukan oleh badan untuk mengekalkan kecantikan kulit. Ia juga adalah vitamin yang penting untuk penglihatan visual yang baik. Ia membantu melindungi dari kanser paru-paru dan kanser rongga mulut.

Ia juga adalah sumber yang sangat baik banyak poli-sebatian fenolik flavonoid semula jadi seperti α, karotin ß, cryptoxanthin, lutein dan Zea-xanthin.

Zea-xanthin adalah antioksidan semulajadi yang menapis pancaran sinar UV (ultra-violet) dan melindungi macula lutea dalam pada retina mata.

Buah labu juga adalah sumber yang baik kumpulan B-kompleks vitamin seperti folates, niasin, vitamin B-6 (pyridoxine), thiamin dan asid Pantothenic.

Ia juga adalah sumber yang kaya dengan mineral seperti tembaga, kalsium, kalium dan fosforus.