Monday, August 12, 2019

Pengalaman Bercuti ke Genting Highland 2 Hari 1 Malam

Setelah berpuluh tahun tak pergi tetiba rasa macam nak pergi lagi. Suasana pun dah lain dari yang dulu. Aktiviti Outdoor buat masa ni masih lagi ditutup untuk orang awam atas dasar pengubahsuaian taman tema yang baru lebih fresh.  Tak sure bila akan buka.. banyak kontroversi

Pengalaman Bercuti ke Genting Highland 2 Hari 1 Malam
gambar yang sempat diambil. masih lagi belum siap. time ni dah petang mendung


Apa yang bestnya Genting Highland?


Kemudian Genting Highland dah ada dua (2) tempat Cable car. Satu cable car skyway awana baru dengan yang lama.

Cable car macam saya sendiri lebih prefer beli tiket express line berbanding normal sebab ramai orang beratur jenuh nak menunggu line nak masuk cable car. Express line kira korang potong line secara sah la di gate yang khas untuk express line. hehe. Harga tiket mahal skit berbanding normal.  Lupa pula harga tiket berapa.. biasa normal tiket bawah RM10 untuk one way.. beli siap2x untuk tiket pergi balik 2 way.

Pengalaman Bercuti ke Genting Highland 2 Hari 1 Malam
gayat pula. 
Tak dapat merasa cable car yang baru sebab masa tu katanya sedang dalam proses penambahbaikkan mungkin ada masalah teknikal jadi kena pergi tempat cable car yang lama jauh skit dari GPO
GPO? GPO tu Genting Premium Outlet.. masa dulu memang tak ada, sekarang dah ada suasana lebih kurang sama macam JPO cuma GPO kat atas bukit lah dan sejuk2x manja.. GPO tu sekali gabung dengan bangunan cable car senang nak pergi atas sekali Genting Higland. Genting Higland sekrang dah makin meriah dengan adanya GPO. 

Kalau korang tak nak pergi atas sekali boleh je lepak kat bangunan baru GPO. Boleh tahan ramai juga orang shopping barang berjenama ni. Harga memang mahal la... kalau rasa mampu sila lah beli.. sekali sekala kan.. ada brand outlet dengan fos sekali.

Puncak Genting Highland ada taman tema dan korang boleh pilih sama ada indoor dan outdoor.  cuma outdoor buat masa ni buat ubah suai (renovate) tak tau lagi bila siap. So skrang ada aktiviti indoor je.

Pengalaman Bercuti ke Genting Highland 2 Hari 1 Malam
Taman tema jenis indoor. ada permainan outdoor yang dibawa masuk dalam indoor. 

Takde pape pun kat atas sekali banyak bangsa cina kat atas then banyak juga kedai makan tak halal... kedai makan halal pun ada juga. Pandai2xlah cari kedai makan yang halal. tapi tak rekemen makan kat sini sebab harga mahal berganda2x dari harga biasa. Terpulang kat korang sendiri.. sekali sekala pergi sini bercuti kan..

Kat sini tak sejuk sangat macam dulu. Jadi tak payah pakai jaket pun tak apa. 

Menginap di DZH Health Resort Club 2 hari 1 malam

Nama resort macam hospital pula. Hotel ni terletak di Gohtong Jaya kat belakang kedai berdekatan dengan area GPO. 

Dah penat jalan-jalan kat Genting Highland naik cable main permainan tema semua dan turun semula kalau nak balik terus ke rumah memang penat sangat jadi stay la 1 malam kat sini. 

Kalau nak book hotel kt atas puncak sekali memang mahal jadi book hotel kat bawah je lah. Harga pun mampu milik. DZH Health Resort jadi pilihan sebab ni je hotel yang ok kalau yang lain penuh dan macam meragukan.

First time masuk bilik hotel tak ada aircond. just ada kipas je. Walaupun tak ada aircond bilik sentiasa sejuk je sebab suasana kat bukit memang sejuk sentiasa. 

Kat hotel ni tak ada sediakan makanan yang halal jadi kena prepare makanan sendiri. Kalau rasa lapar boleh makan kat kedai makan kat depan hotel je. Kalau tak silap ada 2 kedai makanan thailand yang halal selainnya penuh dengan kedai makan cina.