Friday, March 2, 2018

Punca Pesakit Pulang Balik Bungkusan Insulin Mengejutkan

SEORANG pesakit yg masih hidup dan tanpa rasa bersalah dtg bawak satu bungkusan insulin dan serahkan pd farmasi.. Katanya TAK GUNA. Hmmmmm

Tau x.. Smua ni ada 45 kotak.. Sekotak ada 5 catridges insulin.. Satu kotak ubat ni hrganya RM42.. Dan yg paling mnyedihkan smua insulin nih dah ROSAK!!!!

45 kotak x Rm42= jumlah keseluruhan PEMBAZIRAN sbnyk RM1890.00!!!

Punca Pesakit Pulang Balik Bungkusan Insulin Mengejutkan
Bungkusan Insulin
\Knapa jd mcm ni??? Sbbnya pesakit suka AMBIK MUDAH dan x pernah fikir tntang nilai ubat yg mereka trima.. Dgn kata lain.. X bersyukur!!! Kufur nikmat!!!

Btw.. mana2 pesakit yg dtg frmasi n yg nk ambil ubat dgn i.. Habislah uols.. as a penolong pegawai frmasi i akan tanya samada pesakit ada ubat lebih atau tidak dirumah.. Kalau ada lebih.. I akan suruh pesakit habiskan yg mana ada dirumah dan dgn pantas jari jemariku ini akan mengurangkan bekalan yg diberi supaya tidak ada pembaziran sebegini!!!

One more, bila pesakit pulangkan ubat ke frmasi.. Jgn ingat kami akan guna kembali.. Kami ada SOP yg perlu kami patuhi.. Kami perlu menilai dari bnyk aspek.. Kdg2 bungkusan yg pesakit pulangkn ke frmasi ada bau lipas, ade najis cicak dan tikus, ada yg bungkusan ubat bercampur sayur, kotak ubat yg putih jd kuning sekuningnya siap pakej dgn bau belacan dan sgt hapak.. For me, bila pesakit pulangkn ubat, kami hanya bantu pesakit utk lupuskan sahaja ubat tu.. Xkan kami nk guna ubat tu utk pesakit lain.. Against the SOP namanya..

Uols kalau nk tahu.. . Negara Malaysia adalah satu2nya negara yg mmberikan pembekalan ubatan percuma kpd rakyat dan caj perkhidmatan ksihatan negara kita adalah paling murah didunia.. Tidak ada satu pon negara lain di dunia ni yg mana caj perkhidmatan kesihatannya semurah di negara malaysia.. Lbih kurang 98% caj rawatan pesakit ditanggung spnuhnya oleh subsidi krajaan.. Jd tolong la bersyukur.. Reti bersyukur x??? Kalau x reti bersyukur.. Baca ayat kat bawah nih!!

"...Mereka mengetahui nikmat Allah, kemudian mereka mengingkari dan kebanyakan mereka adalah orang-orang kafir” [An-Nahl : 83]..."