![]() |
Gambaran bihun sup |
Resepi Bihun sup mudah dan ringkas
(Penyediaan utk 2org makan)![]() |
Antara bahan-bahan bihun sup |
- 5ulas bwg putih(ditumbuk)
- 2ketui kiub pati ayam maggi
- 1sk lada sulah(yg putih...rujuk pic yea)
- sedikit daun sup dan daun bwg(potong)
- 1liter air(agak2 1jug kecik je)
- secubit garam(jika perlu)
- bihun(secekak... rujuk pic yea)
![]() |
bihun(secekak) |
(Cikpooja suka guna bihun jasmine nih...lembut n sedap...bila masak xmudah lunyai)
Okeyyyyy jom menumih
*panaskan minyak(agak2 la yea)
*tumis bwg putih smpai kekuningan keemasan
*masukkan air,kiub pati ayam,lada sulah,daun sup daun bwg...
(Lada sulah tu lah sebenarnya yg buatkan rasa n bau bihun kita jd cam bihun pama tau!!...xdak lada sulah ni...mmg xjadi lah bihun pama kome)
*bila dah menggelegak kuahnya gluk3
- masukkan bihun
- reneh smpai bihunnya masak elok...
- kalau xbape cukup rasa masin....bleh masukkan secubit garam(agak2 ikut citarasa la yea)
- Okeyyyyy done!!
- boleh dihidang...
- kalau suka pedas...bleh taburkan serbuk cili ataih...adoii sedap weyhhh
- kome wajib try...
Nota kaki;
*nak tambah isi ayam atau carrot potong dadu pon boleh...lagi bertambah2 sedap
Kredit resepi ini kpd cik pooja