Saturday, July 21, 2018

Tips Percutian ke Bali Secara Solo Lebih Aman

Salam. Saya nak berkongsi sedikit tips bercuti ke Bali berdasarkan pengalaman saya yang lepas. Kali pertama saya ke Bali pada March 2016 bersama 2 orang teman. Tapi waktu tu tak seronok sangat sebab beberapa perkara. Jadi pada tahun ini, saya ke Bali lagi secara solo dan mengambil pengajaran daripada trip pertama saya ke Bali dulu. Dan kali ni memang seronok gila! Jadi lepas ni kalau korang nak ke Bali, wajib teliti beberapa perkara ini ok?

Tips Bercuti ke Bali Dengan Puas Hati
Pemandangan yang cantik
1) Cuaca

Ya cuaca! Ini saya kira paling penting kerana maklum mengetahui Bali merupakan sebuah pulau. Jadi kalau hujan, aktiviti akan tergendala terutamanya kalau nak ke pantai atau air terjun. Kali pertama pergi dulu, masih dalam musim hujan. Langit gelap dan adakala nya hujan pada waktu pagi atau petang. Jadi gambar pun tak berapa cantik dan banyak aktiviti tak boleh buat. Kali kedua saya pergi pada bulan May tahun ini. Waktu tu baru bermula musim kering, jadi cuaca sangat cun dan tak hujan langsung sepanjang seminggu saya disana. Gambar pun lawa lah bila lighting on point!

Tips Bercuti ke Bali Dengan Puas Hati
laut yang sangat cantik
 2) Tour atau DIY

Saya sebenarnya lebih gemar DIY semua benda, lebih-lebih lagi jika travel solo. Pertamanya sebab lebih jimat. Saya hanya tinggal dihostel dan menyewa motor sepanjang disana. Makan pun boleh cari yang murah dan ikut selera tekak melalui website seperti TripAdvisor or Lonely Planet. Waktu dan jadual perjalanan pun boleh ubah sesuka hati mengikut kemahuan dan kudrat kita. Sewaktu saya bersama tour dan supir dulu, banyak tempat terpaksa skip sebab kekangan masa.

Tempat-tempat menarik di Bali sangat jauh di antara satu dengan yang lain, jadi banyak masa habis di atas jalan. Di tambah pula dengan keadaan jalan yang sempit dan trafik yang teruk, jadi bagi saya menaiki motor atau Go-Ride (apps seperti Grab/Uber tapi untuk motor) adalah lebih mudah, jimat dan pantas. Tempat makan yang dibawa oleh supir pula mahal dan kadang kala tak kena dengan selera tekak saya. Mereka sebenarnya sudah dibayar oleh tuan kedai makan untuk membawa pelanggan ke kedai mereka dan akan diberikan komisyen.

Tips Bercuti ke Bali Dengan Puas Hati
Air yang sanagt jernih
3) Tourist Spot!

Kali pertama saya ke Bali dulu saya dibawa ke tempat-tempat tumpuan pelancong yang sangat mainstream seperti Tanah Lot, Uluwatu Kechak Dance, Air Terjun Tegenungan, Pantai Pandawa, Tirta Empul dan Garuda Wishnu Kencana. Tak dinafikan, tempat-tempat ini memang cantik, menarik dan wajib dikunjungi kalau ke Bali.

Tapi yang saya tak berapa gemar adalah ramai gila orang! Tambahan pula saya mengikuti tour, jadi jadual perjalanan adalah lebih kurang sama dengan jadual perjalanan kumpulan tour yang lain, lagi lah bertambah sesak.

Tips Bercuti ke Bali Dengan Puas Hati
Amazing
Trip kali kedua ke Bali ni, saya memilih untuk ke tempat yang kurang mainstream. Kurang mainstream tak bermaksud tak ramai orang ya! Masih ramai tour group ke tempat-tempat ni kerana Bali memang sebuah pulau pelancongan kelas dunia, jadi tak boleh lari dengan manusia. Tapi disebabkan saya DIY, matahari belum terbit lagi saya dah hidupkan motor ke tempat-tempat ni. Jadi memang saya lah orang pertama yang sampai!

Itu je kot rasanya perkongsian saya. Kalau ada apa-apa pertanyaan boleh komen dibawah, InsyaAllah saya reply. Saya tak berminat nak menulis itinerary sebab saya memang tak ada buat, the unplanned and spontaneous trip is just sometimes the best gittew. Lagipun rasanya dah banyak orang berkongsi itinerary Bali dalam group ni. Nak tahu lebih detail pasal tempat yang saya pergi boleh baca description saya pada gambar. Nak tengok lebih banyak gambar boleh melawat Instagram saya @amirulrasyid hiks!

credit: amirul rasyid