Monday, April 23, 2018

Pengalaman ke Taman Burung Negara Kuala Lumpur

Rasanya ini dah kali kedua AB pergi ke taman burung. Kali pertama rasanya masa lawatan sekolah dulu time sekolah rendah sekarang ini pula dengan member.. Member tak pernah pergi jadi AB temankan je lah pergi tengok..

Tempat ini tersangatlah besar jadi bagi mereka yang tak berkemampuan macam orang tua yang sakit ke yang kurang sihat tidak lah digalakkan sebab takut penat teruk jalan pusing taman burung ini.. ada bukit naik turun semua lagi buat kita bertambah penat..

Jadi, kalau nak pergi betul2x sihat tenaga batin semua.. Budak2x macam mana? Kalau aktif boleh la tapi kalau dah penat budak tu memang parent la jadi mangsa ke angkat budak tu.

Harga tiket Taman Burung Negara Kuala Lumpur 

Mykad (Warganeraga Malaysia)

  • RM27 (Dewasa)
  • RM13 (Kanak-Kanak)
Harga luar negara lagi mahal.. tak ingat berapa tak ambil port sebab AB bukan Foreigner....

Best Sangat ke Taman Burung Negara?

Sebelum AB jawab soalan tajuk di atas...
AB nak cerita pasal suasana sini yang sangat besar dan cantik.. View kawasan ini memang cantik dan luas dan korang boleh berlari-lari. Selain itu tempat ini memang terbuka jadi agak panas dan cepat berpeluh bila pusing-pusing kat taman ini.. itu yang best...

Pengalaman ke Taman Burung Negara Kuala Lumpur
Bangau kat taman burung.
Sampaikan beberapa mat arab nsem dengan mat korea buka baju tayang badan yang sado nak mati....melayu nak buka baju ke? Tak la sebab malu perut dah ke depan... hahaha... gurau2x je.. kita jaga budi di tempat awam kita jaga mata orang lain..

yang tak bestnya tempat besar tapi burung nya macam sikit je jenis2x speciesnya.. tak taulah sama ada terlepas ke dah mati ke atau memang bilangannya macam tu. ala mcam sunyi je sangkar kosong tak ada burung.. ke sebab tempatnya terlampau besar jadi burung bila tengok cam skit je padahal banyak..

Pengalaman ke Taman Burung Negara Kuala Lumpur
Penuh dengan bangau beristirehat..
tapi masa dulu pergi rasa macam lagi banyak burung.


Berbaloi ke pergi Taman Burung?

Depends sebenarnya pada korang.. kalau jenis nak hiburkan anak-anak yang aktif boleh bawa jalan2x kat sini.. kalau tak pernah pergi tengok burung luar negara punya boleh terjah kat sini secara live.. bosan-bosan tak tau nak pergi mana tu boleh lawat kat sini sambil tu keluar peluh sekali sihat tubuh badan tak ada lah terperuk kat rumah je. hehe

Tips kalau nak datang sini
  • Pakai seliper atau kasut yang sesuai untuk berjalan jauh.. 
  • Mykad/IC kena ada..
  • Bawa payung bukan apa kalau tak tahan panas ke atau tetiba hujan ke dah standby payung..
  • Bawalah air mineral takut dahaga.. kat dalam ini ada jual tapi mahal la..
  • Tempat ini besar.. ada tempat yang berbeza.. lain2x zon.. tinggal korang larat ke nak pergi..sebab nanti korang kena patah balik untuk exit..
  • Kalau ada anak tu bawah dia punya troller. kalau penat boleh letak kat troller dia.. ...