Cara pakai foundation supaya nampak flawless

Majoriti wanita akan pakai make up yang akan membuatkan muka wanita tu menjadi cantik dan tampak flawless dipandang oleh orang lain. Salah satu produk yang menjadikan solekan flawless adalah dengan memakan alas bedak atau foudation.

Asas make up ini sangat sesuai untuk menutup cela-cela yang ada kat muka seperti jerawat serta bekas parut jerawat.

Tapi bagaimana caranya nak pakai foundation ini.. pakai terus je ke atau ada buat apa2x sebelum pakai foundation?.

Ini adalah tips yang betul untuk pakai foundation agar hasilnya tampak flawless dan cantik.

1. Sesuaikan Dengan Warna Kulit

Sebahagian wanita suka beno ambil foundation yang lebih cerah dari warna kulit. Jika tidak warna foundation jadi tidak serasi dengan warna kulit asal. Kena cari foundation yang sama dengan warna kulit untuk hasil make up yang terbaik.

Cara pakai foundation dengan betul
Pemilihan Foundation yang sesuai dengan warna kulit
Macam mana nak tentukan warna kulit serasi warnanya dengan foundation?

Caranya mudah! Pulaskan sedikit pada area rahang Anda, lalu ratakan. Hasilnya ia dapat tentukan warnanya, Ada liquid foundation yang melembapkan kulit dan ada juga powder foundation yang melekat lebih lama di wajah Anda.

2. Pilih alat sesuai Untuk Colet Foundation

Lain orang lain caranya untuk memakai foundation. Kebanyakkan wanita memilih untuk memakai brush atau span..tapi ada juga yang pakai foundation dengan jari je. Sebenarnya apa yang digunakan pun tidak salah tapi perlu berhati-hati ketika menggunakannya.

Cara pakai foundation dengan betul
Cara pakai foundation dengan betul. Brush dari DYXY
Kalau mahu pakai sikit je foundation boleh pakai jari tangan je. Tapi kalau brush or span adalah untuk dicolet serta meratakan pada wajah agar hasilnya foundation rata pada seluruh wajah.

Brush bulat sesuai untuk powder foundation manakala brush yang menegak bukan bulat sesuai untuk foundation yang cair atau cream foundation

3. Gunakan Pelembap

Sudah pakai foundation bermakna tidak perlu pakai foundation.. tanggapan itu salah.. pelembap itu sangat penting.

Ianya berfungsi sebagai wajah lebih bersih dan lembap dengan lebih maksimum.

Pilih pelembap dengan formula yang ringan sahaja agar dapat mudah menyerap pada kulit anda.

Cara pakai foundation dengan betul
Salah satu contoh Pelembap dari keluaran DYXY
Khas bagi yang selalu keluar, jenis outdoor memanjang, boleh juga pakai pelembap yang ada mengandungi SPF supaya kulit tetap halus dan terhindar dari sinaran matahari.

4. Pakai Concealer Kalau masih nampak cela pada muka

selepas pakai pelembap pada wajah tunggu sehingga 5 minit atau betul sedikit kering agar serap pada muka barulah apply kat muka foundation ini agar memudahkan pelembap dan foundation supaya serasi.

Selain itu, jika cela pada wajah masih nampak, pakai concealer selepas menggunakan foundation.

5 Selesaikan dengan Bedak muka untuk Make up natural

Kemudian sempurnakan dengan bedak meke up yang bertekstur ringan supaya kulit wajah kelihatan lebih flawless dan bersinar.

Pulaskan bedak menggunakan powder brush di seluruh kulit wajah yang sudah di - applykan dengan foundation.

Ok siap..

Selamat mencuba ya..

Bagi mereka yang masih mencari-cari foundation boleh terjah Foundation DYXY [DISINI]