Cara Ganti Blogspot.com Dengan Domain Sendiri

Sebenarnya sangat mudah kalau nak tukar blogspot.com ke ke domain sendiri.. Tak kisah apa jual domain seperti .com ke .net, .my pun caranya masih sama..

kalau first time buat memang rasa kekok nak buat.. taapi kalau dah banyak ada domain mesti dah pandai buat sendiri..

Ada je pekhidmatan yang boleh tolong tukar blogspot kepada domain sendiri tapi dikenakan caj.. Caj tak mahal biasanya dalam RM3-5 kalau tak silap.. net.kl ada buat perkhidmatan seperti ini..

Tapi kalau korang jenis nak buat sendiri... korang boleh ikut step dibawah


  1. Sign in Blogger
  2. Then pergi ke bahagian setting >Basic > Publishing
  3. Pastu nanti korang akan nampak url blogspot korang.. then bawahnya ada tulisan click Set up a 3rd party URL for your blog.
  4. Masukkan Url domain korang yang baru.. masukkan sekali www.
  5. Klik Save
  6. Nanti akan dapat msg yang katanya domain ada masalah error.. korang jangan panik.. stay calm wat relax je..
  7. biarkan blogger jap...
  8. kemudian korang pergi laman web dimana korang beli domain..contoh net.kl ke data kl ke pastu log in website dorang dan cari manage DNS (Domain Name System) di bahagian control panel biasanya.
  9. Kemudian Add record dan letakkan CNAME dan ip adress yang telah diberikan..kemudian save..
  10. Tunggu beberapa jam sebelum setting korang berjaya diaktivekan. 

Nota DI Bahagian Manage Nameserver

  1. Add rekod under A
  2. Name/Label/Host : letak www
  3. then update
  4. Value/Destination: <YOUR DOMAIN>.ghs.googlehosted.com
  5. then aupdate
  6. add rekod, kalau tengok gambar kat atas, perhatikan no 9, bawah www ada 6m32.... tu korang cari korang punya dan letak kat rekod, begiu juga sebelah 6m32... letak Gv tu..
  7. then update

kemudian letak 4 kali rekod dan update dengan ip/hostname yang berbeza di bawah

216.239.32.21
216.239.34.21
216.239.36.21
216.239.38.21

total nanti korang ada 6 rekod dan selesai bahagian nameserver.

dan korang try plak di blogger tadi dan letak domain baru korang dan klik save.. Berjaya. :D

Kalau tak berapa faham juga korang boleh rujuk DISINI


1 comments

Sangat mudah... selalunya saya tiada caj (percuma) kalau diminta pasangkan domain.