Perbezaan grafik kartun Boboiboy Versi siri TV & Movie.


Membandingkan grafik Boboiboy versi TV series & Movie ibarat korang bandingkan grafik PS3 & PS4

Yes, beza nampak ketara. Of course utk movie diorang buat lebih detail lagi.




  1. Untuk siri TV, rambut BoBoiBoy just plain kaler hitam, tapi utk movie rambut BoBoiBoy ada light reflection & texture rambut nampak lebih jelas. ciri2 ni jugak sama utk karakter lain.
  2. Muka BoBoiBoy dalam tv series nampak sedikit gelap compare dgn versi movie lebih cerah & ada blushing di pipi. Ini disebabkan dari kualiti light reflection ditingkatkan lagi utk versi movie.
  3. Mata BoBoiBoy & karakter lain versi movie nampak lebih bersinar & terang compare dengan tv series.
  4. Texture rumput lebih detail dalam movie. dalam movie rumput render sehelai-sehelai. Sedangkan utk tv series bentuk rumput sekadar green flat texture.
  5. Texture pakaian dibuat lebih detail utk movie. contoh tengok pada topi BoBoiBoy.
  6. Lighting effect quality dalam versi movie lebih baik banding dengan tv series.

So overall filem ni salah satu dari filem animasi yang berjaya dari Animonsta & kutipan dah cecah RM2 juta dalam 3 hari pertama tayangan. menjadikannya antara filem animasi malaysia catat kutipan paling tinggi setakat ni. terbaik!